سه شنبه 22 دی 1388

حس بویائی زنبورعسل(2)

   نوشته شده توسط: مصطفی نجفی    نوع مطلب :زنبور عسل ،

حس بویائی در زندگی زنبورعسل نقش مهمی بازی می کند . از مدت ها پیش دانشمندان در جستجوی عضو یا محلی بودند که مرکز اصلی تشخیص بوها می باشد . تنها همین اواخر کارل فون فریش توانست به کمک یک سلسله آزمایش ها ثابت کند که مسئولیت بوئیدن به عهده شاخک های زنبورعسل است . قسمت اصلی هر شاخک از هشت قطعه متصل به هم درست شده که در زیر میکروسکوپ در روی هر قطعه تعدادی برآمدگی و فرو رفتگی دیده می شود .

زیر هر برامدگی و همچنین زیر هر فرو رفتگی اعصابی وجود دارند که وظیفه آن ها در ییافت اثرات بو و انتقال آن به مغز به منظور تشخیص و ایجاد عکس العمل است . بنابراین برآمدگی ها و فرو رفتگی های شاخک ها دستگاه اصلی دریافت کننده بوها هستند که در این بین برآمدگی ها بوها را به طور زودگذر ولی خیلی سریع دریافت نموده و باعث می شوند که زنبور بتواند به سرعت در مقابل آن واکنش نشان دهد . حال آنکه فرو رفتگی ها بوها را کمی دیرتر دریافت می نمایند ولی در عوض مدت زیادی آن ها را درون خود نگهداشته و از وضع و نوع و مقدار آن دقیقاً آگاه شده و زنبورعسل را در جریان می گذارند . بین فرو رفتگی ها و برآمدگی ها تعداد زیادی مو به چشم می خورد که وظیفه دیگری بر عهده آن هاست و وجودشان در بررسی و دریافت بوها مؤثر نیست . به کمک این موهای فراوان زنبورعسل اجسام مختلف را لمس می کند . بنابراین موهای شاخک ها حس لامسه زنبورها می باشند . امروزه دقیقاً از قدرت بویائی زنبورها باخبریم و حتی به خوبی می دانیم که قدرتش فقط اندکی قوی تر از قدرت بویائی انسان است . در نتیجه این اعتقاد عامیانه که زنبورعسل قادر است از چند کیلومتری بوی گل ها را تشخیص داده و به سمت آن ها پرواز کند صحیح نیست . ولی چیزی که حتی تصورش برای ما انسان ها مشکل است این است که زنبور با دریافت بوی یک جسم شکلش را نیز تشخیص می دهد . بدون اینکه آن را به چشم دیده باشد . یعنی زنبورعسل اجسام را به صورت سه بعدی بو می کند . البته درک این موضوع برای ما مشکل است چون چنین دستگاهی در بدن ما کار نگذاشته شده و چنین حسی در ما وجود ندارد .

 

منبع : زنبورعسل و پرورش آن نوشته دکتر شهرستانی

 

 

 


برچسب ها: رفتارشناسی ،

نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.
شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic